Beton periat

Beton periat este o suprafață de beton cu o textură rugoasă și linii marcate, care este utilizată pe scară largă în construcții pentru a îmbunătăți tracțiunea și siguranța pe trotuare.

Această tehnică implică crearea de caneluri sau dungi în betonul proaspăt folosind o greble de texturare specializată. Prin maturarea greblei peste suprafata, se obtine un aspect distinctiv care nu numai ca ofera beneficii functionale, dar adauga si un aspect estetic spatiilor.

Avantajele betonului periat sunt diverse. În primul rând, oferă o mai mare aderență și tracțiune, ceea ce este deosebit de important în zonele în care este necesară o bună performanță anti-alunecare, cum ar fi rampele sau trecerile de pietoni. In plus, acest tip de pardoseala este ideala pentru depozitele industriale si alte zone in care este nevoie de rezistenta la uzura si durabilitate.

În ceea ce privește instalarea, procesul de creare a betonului în dungi nu diferă mult de așezarea tradițională a betonului. Cu toate acestea, este esențial să aveți profesioniști cu experiență care îndeplinesc această sarcină pentru a asigura rezultate optime.

Pret pe metru patrat beton periat

Costul betonului periat variază între 30 – 60 de euro pe m2. Acest preț este calculat pe baza diferiților factori, precum suprafața de acoperit și finisajele dorite.

Când luăm în considerare prețul pe metru pătrat de beton în dungi, este important să rețineți că există și alți factori suplimentari care pot afecta costul final. Unii dintre acești factori includ:

 • Design: În funcție de designul specific dorit pentru betonul periat, prețul poate varia. Modelele mai complexe sau personalizate pot necesita mai mult timp și materiale suplimentare, ceea ce poate influența costul total.
 • Finisaje: Finisajele pot avea și un impact asupra prețului pe metru pătrat. Dacă se dorește un finisaj special sau distinctiv, acest lucru poate crește costul datorită forței de muncă suplimentare sau utilizării materialelor mai scumpe.
face beton zgâriat

Caracteristici beton periat

Betonul periat este un material utilizat pe scară largă în construcții datorită caracteristicilor sale unice. Mai jos sunt câteva dintre principalele caracteristici și tipuri de beton zgâriat:

 • Puternic și durabil: Acest beton este cunoscut pentru rezistența și durabilitatea sa, făcându-l o alegere ideală pentru zonele cu trafic intens de vehicule sau pietoni. Suportă greutatea vehiculelor fără a se deteriora cu ușurință.
 • Suprafață anti-alunecare: Unul dintre cele mai notabile avantaje ale betonului zgâriat este că oferă o suprafață anti-alunecare. Acest lucru reduce semnificativ riscul de accidente, mai ales în zonele în care pot fi prezente apă sau ulei, prevenind alunecările și căderile.
 • Varietate de culori: Betonul periat este disponibil în diferite culori, permițându-i să fie adaptat la diferite stiluri arhitecturale. De la modele simple la combinații mai elaborate, există o gamă largă de opțiuni pentru a satisface preferințele estetice.
Aplicații din beton în dungi

Cum se face betonul periat?

Pentru a crea beton periat, urmați acești pași:

 1. Pe baza pregătită se toarnă un strat de beton proaspăt.
 2. Acest strat de beton trebuie nivelat și netezit pentru a obține o suprafață uniformă.
 3. Pentru a realiza acest lucru, se folosește o unealtă specială numită șapă vibrantă, care ajută la compactarea betonului și la eliminarea eventualelor pungi de aer.
 4. Odată ce suprafața este nivelată, începe procesul de canelare.
 5. Acest proces presupune folosirea unei role cu vârfuri metalice care trage peste suprafața betonului proaspăt.
 6. Vârfurile metalice ale rolei creează semnele sau liniile.
 7. Este important să efectuați acest proces în mod uniform pentru a obține un finisaj estetic și funcțional.
 8. Dacă se dorește un anumit model, este, de asemenea, posibil să folosiți șabloane pentru a crea modele personalizate.

Acesta este modul în care se realizează betonul tăiat: turnarea unui strat de beton proaspăt, nivelarea suprafeței cu o șapă vibrantă și apoi efectuarea procesului de crestare cu o rolă cu vârf metalic.

Aplicații din beton periat

Betonul periat este utilizat pe scară largă în diverse aplicații datorită caracteristicilor și proprietăților sale. Mai jos sunt câteva dintre principalele aplicații ale acestui material:

 • Trotuare, alei și zone pietonale exterioare: betonul periat este o alegere populară pentru pavarea trotuarelor, alei de acces și alte zone pietonale în aer liber. Suprafața sa aspră oferă o prindere sigură, făcându-l ideal pentru prevenirea alunecărilor și căderilor.
 • Garaje rezidențiale, parcări comerciale sau depozite industriale: Datorită rezistenței și durabilității sale, betonul periat este potrivit în special pentru utilizarea în garaje rezidențiale, parcări comerciale sau depozite industriale. Suportă greutatea vehiculelor fără a se deteriora cu ușurință.
 • Piscine, punți sau alte zone anti-alunecare: Finisajul anti-alunecare al betonului maturat îl face o alegere populară pentru piscine, punți sau alte zone unde este necesară o suprafață sigură chiar și atunci când este umedă. Evitați accidentele din cauza alunecării.
podea de beton zgâriat

Concluzie

Pe scurt, betonul periat este o opțiune durabilă și versatilă pentru diferite aplicații. Prețul său pe metru pătrat poate varia în funcție de diverși factori, dar în general oferă un raport calitate-preț excelent. Acest tip de beton se caracterizează prin rezistență, siguranță și estetică atractivă datorită canelurilor gravate pe suprafața sa.

Procesul de fabricare a betonului presupune aplicarea de matrițe speciale care creează urme în relief. Acest lucru vă permite să obțineți un pavaj antiderapant și ușor de întreținut, ideal pentru zonele cu trafic intens de pietoni sau vehicule. În plus, aspectul său distinctiv îl face o alegere populară pentru trotuare, piețe, garaje și alte spații exterioare.

Dacă vă gândiți să utilizați betonul periat în următorul proiect de construcție sau renovare, vă recomandăm să cercetați mai multe despre caracteristicile sale specifice și să consultați experți în domeniu. Nu ezitați să contactați profesioniști care vă pot oferi sfaturi personalizate și vă pot ajuta să luați cea mai bună decizie pentru nevoile dvs.

Întrebări frecvente

Care este durata de viață utilă a betonului periat?

Durata de viață a betonului periat poate varia în funcție de nivelul de trafic la care este expus și de modul în care este întreținut. În condiții normale, poate dura zeci de ani fără a necesita reparații semnificative.

Este posibil să personalizați designul betonului periat?

Da, este posibil să personalizați designul din beton periat alegând diferite modele și culori. Acest lucru îi permite să fie adaptat la estetica dorită sau la identitatea vizuală a unui anumit proiect.

Betonul periat necesită multă întreținere?

Betonul periat este relativ ușor de întreținut. Se recomandă curățarea acestuia în mod regulat cu săpun ușor și apă pentru a îndepărta murdăria și reziduurile. În plus, etanșanții pot fi aplicați periodic pentru a le proteja aspectul și pentru a le prelungi durata de viață.

Suna 0753688062
Scroll to Top