Beton colorat este rezultatul tratamentelor estetice, bazate pe aplicarea pigmenților pe stratul de beton al benzii de rulare. În plus față de o acoperire eficientă anti-uzură, se obține un finisaj atractiv.
Tehnici de colorare a betonului
În general, există 2 moduri de a realiza colorarea betonului.
Prima tehnică constă în betonul amprentat, în care straturile de colorare sunt adăugate la betonul proaspăt înainte de plasarea și presarea matrițelor de texturare.
Coloranții sunt pigmenți sub formă de pulbere, deși pot fi și lichizi. Aceasta va determina procesul de colorare și cerințele de finisare.
O altă tehnică aplicată în construcții se bazează pe încorporarea directă a colorantului în amestecul tradițional de beton. Acest amestec este de obicei compus din agregate de piatră, nisip, ciment și apă (și adesea aditivi).
Spre deosebire de betonul amprentat, această tehnică necesită ca colorantul să fie un pigment sub formă de pulbere.
Acești pigmenți sunt materiale anorganice de origine minerală. Cele mai frecvent utilizate sunt oxizii de fier și crom.
Alternativ, cimenturile colorate pot fi utilizate în a doua tehnică în locul pigmenților și cimenturilor gri convenționale.
Cei mai frecvent utilizați pigmenți în beton colorat amprentat
Culorile din betonul amprentat sunt obținute prin pigmenți. Acestea pot fi clasificate ca naturale sau sintetice.
Pigmentare naturală
Pigmenții naturali provin din depozite minerale. Acestea sunt compuse din oxizi și hidroxizi metalici, fierul fiind cel mai comun metal utilizat pentru aplicarea pigmentării.
Pigmentare sintetică
Pigmenții sintetici sunt, ca și pigmenții naturali, oxizi metalici. Cu toate acestea, acestea provin prin procese industriale. În ele, materia primă (mineralele) este rafinată pentru a-și modifica proprietățile fizico-chimice.
Fiecare oxid metalic este legat de o culoare specifică, pe baza proprietăților sale fizico-chimice. În acest fel, cele mai frecvent utilizate pentru ștanțarea și colorarea betonului sunt următoarele:
- Oxid de crom: Acest pigment este responsabil pentru nuanțele verzui din beton.
- Dioxidul de titan: conferă betonului tradițional culoarea albă.
- Oxid de cobalt: pigment care creează un beton albastru, în nuanțe intense, cum ar fi bleumarin, sau nuanțe deschise, cum ar fi albastru deschis.
- Oxid de fier: oxizii ferici sunt utilizați pentru a obține o gamă largă de culori și nuanțe. Cele obișnuite sunt: roșu, portocaliu, galben, maro, negru și diferite nuanțe de maro.
Ciment colorat / beton colorat
În plus față de pigmentare, betonul colorat poate fi obținut prin ciment colorat. Acest tip de ciment provine din amestecul de ciment alb traditional portland cu coloranți în timpul procesului de măcinare.
Cantitatea de material colorant corespunde între 5-10% din greutatea cimentului Portland, aceasta din urmă fiind valoarea maximă.
În consecință, materialul colorant reprezintă doar 1% până la 2% din masa totală a unui beton colorat.
Dintre toate cimenturile colorate, cimentul alb este cel mai cunoscut și cel mai utilizat. Aceasta este produsă folosind materii prime pure, sărace în fier, care sunt încălzite în cuptoare rotative.
În timpul acestui proces, particularitatea apare că particulele de cimenturi colorate tind să fie mai mici decât cele ale cimentului tradițional.
Cimentul este folosit pentru a produce orice alt ciment colorat, dar acestea vor dezvolta nuanțe mai deschise și mai opace. Cu toate acestea, cu cimentul tradițional Portland, obțineți culori cu tonuri mai întunecate.